Dacă-ți dorești, reușești. Cum se adapteză service-urile auto la noua situație provocată de COVID-19

Chiar și în contextul epidemiei, există în continuare persoane care trebuie să-și desfășoare activitatea de lucru zilnică în beneficiul tuturor celorlalți care #stauacasă. Fie că este vorba despre curieri, cei care livrează mâncare sau cumpărături, personal tehnic pentru situații de urgență (electrieni, instalatori etc) sau despre mobilitatea medicilor, asistentelor, și funcționari ai ordinii publice, iată tot atâtea categorii care zilele astea au nevoie de mobilitate în interesul nostru, al tuturor. În București, service-ul Das Auto Garage le sare în ajutor celor care au nevoie de servicii urgente de reparație auto, adaptându-se rapid la noua realitate a prezentului. Am vorbit cu Alexandru Gheorghe, acționar Das Auto Garage, care ne-a povestit cum și de ce reușește să se mențină pe baricade.
„Este important ca toată lumea să se adapteze, să găsească metode creative pentru a face lucrurile să meargă.”
Am ales să ținem service-ul deschis pentru că este important să le putem oferi în continuare angajaților salariul negociat și să putem plăti în continuare taxe și impozite pentru a susține alte afaceri din România, care în momentul de față nu pot contribui la economie. Banii trebuie să circule în continuare. Am luat în calcul oamenii care depind de noi - familiile angajaților. Este important ca toată lumea să se adapteze, să găsească metode creative pentru a face lucrurile să meargă. Majoritatea cererilor de reparații în aceste zile vin de la proprietari cu mașini mai afectate, cele care nu mai pot rula deloc sau i-ar pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic. Clienții ajung la noi și pentru că multe alte service-uri s-au închis.
„Am anunțat online că service-ul rămâne deschis, cu program normal, și facem acest lucru cu maximă atenție la detaliile care contează: distanțare socială și igienă strictă. Gradul de responsabilizare din partea angajaților este unul proporțional cu seriozitatea acestei amenințări”
Pentru noi, primordiale sunt siguranța și sănătatea angajaților și a clienților noștri, astfel că cele mai importante măsuri luate au fost pentru protecția acestora. Ne-am adaptat din prima clipă într-un fel și continuăm să o facem pentru a respecta noile condiții impuse de situația actuală. Prima dată am adus măști, mănuși și dezinfectant. După aceea am pus și ecrane de plexiglas în recepție ca să limităm contactul direct cu clienții, urmând modelul supermarket-urilor. În fiecare săptămână modificăm câte ceva în funcție de ce se întâmplă în piață.
Toți păstrăm distanța, zilnic le reamintim tuturor să mențină spațiul de cel puțin 1,5 m (dintre clienți și angajați), dezinfectăm podelele cu soluții pe bază de clor din două în două ore, dezinfectăm constant pe parcursul zilei birourile și recuzita adiacentă, monitorizăm zilnic starea de sănătate a personalului și punem la dispoziție soluții de dezinfectare a mâinilor. Până acum, dintre angajați nu avem vreun caz care să fi renunțat, își doresc să vină în continuare la muncă. Iar noi, ca răspuns, am asigurat tot ceea ce ținea de noi. Foarte important, nu le-am impus să vină la muncă, am lăsat totul la libera lor alegere. Avem tot timpul discuții interne, am luat măsuri și pe partea de transport: nu mai vin cu transportul în comun la muncă, ci cu mașina personală sau, celor care nu au această variantă disponibilă, le asigurăm noi o mașină. Nu mai merg la cumpărături pentru prânz, toți își aduc mâncare gătită de acasă. Am îmbunătățit și structura de funcționare: nu suntem prezenți constant 100% toate persoanele din echipă, facem rotație, suntem la 75% în service. Trebuie să-i protejăm și să ne protejăm lucrând în ture și abordând cu calm situația.
„Ne-am produs singuri dezinfectantul după o rețetă dată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății)”
Investiția în măsurile de prevenție a fost destul de mică, nu sunt foarte scumpe echipamentele. Au crescut prețurile într-adevăr, dar în continuare nu sunt scumpe. A fost destul de greu să găsim furnizori pentru ele. De exemplu, am produs noi dezinfectantul după o rețetă furnizată de Organizația Mondială a Sănătății care îți spune concentrațiile exacte de substanțe pentru a-l compune. Le-am luat separat și ne-am făcut dezinfectantul, ne-am făcut și chimiști Suntem ok pe partea asta. Materia primă se găsește, nu se găsește dezinfectantul în forma finală.

„Pentru clienții care preferă să nu vină în service avem serviciul de <<Pick up, service & return>>”
Pentru clienții care preferă să nu vină în service avem serviciul de „Pick up, service & return”, serviciu pe care noi îl foloseam cu succes și înainte de anunțarea stării de urgență. Cum funcționează? Practic, o persoană echipată corespunzător din cap până-n picioare se deplasează până la adresa indicată de către client, îi preia mașina și o aduce în service, aici noi verificăm problemele autoturismului, emitem devizul, îl aprobăm cu clientul, iar dacă acesta este de acord cu toate costurile, ne apucăm de treabă. După ce terminăm, dezinfectăm autovehiculul și un angajat echipat îl returnează proprietarului. De menționat, pentru lucrările peste 500 RON acest serviciu este gratuit, iar în cazul în care mașina nu pornește deloc, o preluăm cu mașina de tractare.