Sfaturi utile pentru soferi incepatori
Ne bucurăm că am trecut examenul și am luat carnetul de conducere. Abia așteptăm să conducem oficial dar, cu cât conducem cu atât ne dăm seama că nu știm tot, asa cum credeam. Iată 8 sfaturi utile pentru șoferi începători.
Odată cu carnetul și mașina vine o mare responsabilitate. Ești responsabil pentru siguranța ta, a participanților în trafic, pietonilor și celor din mașină. Cam multa presiune dar poți transforma condusul într-o experiență frumoasă și vei ajunge sa iți formezi reflexe din ceea ce trebuie sa faci la volan.
1. Chiar dacă ai luat permisul din prima și ești sigur pe tine, e bine ca pentru început sa fii însoțit la volan.
Sa conduci deodată fără instructor, fără cineva care sa te mai tragă de mânecă când și când și sa fii singur pe pedale nu este ușor. Roagă pe cineva sa te însoțească în drumurile tale și evita pentru început sa faci drumuri lungi singur. Nu ezita sa ceri un sfat. Nimeni nu a știut totul de prima data.
2. Cere ajutor.
Ai nevoie de timp sa te acomodezi cu mașina, cu traficul. Cere ajutorul instructorului auto dacă simți ca mai ai nevoie de câteva ore suplimentare de condus. Exersează elementele pe care nu ești sigur ca le stăpânești și apoi poți urca la volan singur cu încredere.
3. Repetiția e mama învățăturii și experiența te face profesionist.
Pentru început încearcă sa profiți de fiecare ocazie pe care o ai sa conduci. Fie si un drum scurt. Fiecare drum este o experiența în plus și întâlnești situații diferite iar la un drum mai lung vei ști cu siguranța cum sa depășești mici situații dificile. Mai mult, iți antrenezi atenția distributive și iți creezi reflexe.
4. Să ai încredere nu înseamnă să fii încrezut.
Stilul de condus se conturează în timp, la fel și reflexele. Nu forța nota crezând că dacă ai carnetul în portofel și volanul în mană poți face ce fac alții cu 20 de ani experiență. Fii relaxat, nu te grăbi și încearcă să ii ignori pe cei care te claxonează pentru că nu pleci în secunda în care s-a făcut verde la semafor sau pentru că ți s-a oprit motorul în intersecție. Nu depăși limita legală de viteză și nu iți face griji dacă nu mergi la fel de repede ca ceilalți.
5. Nu ii lăsa nimic să iți distragă atenția.
Pana cunoști mașina și traficul este recomandat să mergi cu muzica cât mai încet pentru a auzi sunetele din trafic și mașina. Spune-le prietenilor atunci când ai nevoie de liniște și concentrare. Nu uita că ești responsabil pentru ei. Nu folosi telefonul la volan și nu te uita la afișe, magazine sau fete frumoase! Ochii la drum și urechile la trafic!
6. Semnele de începător nu sunt doar pentru politia rutieră.
“Lămâile” au fost create cu un scop bine definit. Nu sunt puse pe parbriz și lunetă doar că sa nu va luați amendă. Ele sunt pentru ceilalți participant la trafic în primul rând și chiar dacă multi nu sunt înțelegători, de multe ori te pot ajuta prin faptul ca unii își adaptează stilul de condus ca atare.
7. Nu forța mașina și nu încerca să faci teste cu ea în trafic.
O mașina pe care nu o cunoști poate fi pentru început dificil de condus pană te obișnuiești. Nu o înveți mai repede dacă faci teste cu ea în trafic sa vezi ce poate sa facă. In timp ce iți dai seama de comportamentul ei te vei obișnui și vei învăța cum să conduci mai bine cu ea.
8. Formează-ți un “ritual” înainte să pornești motorul.
Cei mai multi instructori auto își învață elevii ce trebuie să verifice înainte să pornească. Sau asa ar trebui să facă. Daca nu ești obișnuit, formează-ți tu un obicei. Reglează oglinzile, pune-ți centura, reglează scaunul, volanul, și alte setări pe care le consideri utile pentru un condus plăcut și sigur.
Nu includem aici și semnalizarea, semnele de circulație pentru că dacă acestea sunt o noutate pentru tine, te trimitem sa repeți școala. Desigur, sunt mai multe sfaturi de condus pentru începători dar acestea sunt cele mai importante.
Drum întins tuturor!