Top lucruri care iti distrag atentia la volan
Top lucruri care iti distrag atentia la volan
Fiecare are stilul sau de condus. Unii canta, altii vorbesc la telefon (handsfree bineinteles) iar alti…se enerveaza. Poti oricand sa treci de la soferul pasnic, atent si vesel la omul pesterii care a descoperit claxonul.
1.Raceala. In aceasta perioada raceala loveste cel mai puternic si te transforma si fizic si pshihic. In fapt, nu degeaba se face controlul medical inainte sa iti iei carnetul. Sanatatea la volan este pe primul loc. Cand esti racit si conduci iti supui corpul si mai mult la effort si ii reduci din concentrare. Servetele, batiste, ceaiul cald, stranuturile, durerile de cap, frisoanele si ochii intredeschisi sunt motive destul de serioase sa stai acasa.
2.Panourile publicitare sunt tot mai dese, mai mari, mai luminoase, mai stridente. In Anglia un panou publicitar a fost dat jos si apoi interzis datorita cresterii numarului de accidente in zona in care se afla. In multe tari panourile sunt interzise in apropierea semafoarelor, trecerilor de pietoni, intersectii pentru ca este de ajuns o clipa de neatentie ca sa faci un accident. La noi….sunt doar in intersectii si la semafoare. Incearca totusi sa le ignore. Ochii la drum!
3.Cantatul la volan. Da, dauneaza atentiei! Concentrarea scade, gesticulezi (hai, acum, recunoaste) daca mai schimbi si CD-ul sau esti atent sa asculti ce muzica este la fiecare radio, s-a cam terminat distractia! Poti sa fii totusi in siguranta cu comenzile pe volan.
4.Sa fii sofer in Bucuresti! Cine nu a auzit de soferii din Bucuresti? Insa trebuie sa stii ca nu este vina lor pentru modul haotic in care conduc. Problema este aglomeratia si infrastructura capitalei care nu asigura fluidizarea traficului. Dar stiati ca o asigurare RCA in Bucuresti costa mai mult decat in orasele mici pentru ca prezinta un risc crescut de accidente.
5.Sotia/iubita este un factor perturbator pentru soferi. Majoritatea micilor altercatii dintr-o relatie incep in masina si, de obicei, continua. Tensiunea creste, te enervezi, iti muti privirea de la drum, accelerezi si in jumatate de ora esti cu masina in service.
6.Copii! Iti distrag doarte usor atentia cu intrebari dese, repetitive, se agita, tipa, canta, plang, ce mai! Distractie nu gluma. Dace pleci la drum doar cu copii si nu mai este niciun adult care ii poate tine in frau, mai bine stai acasa. In primul rand le pui lor viata in pericol. Si chiar daca sunt linistiti, esti tensionat pentru ca vrei sa ii aperi sic and incerci prea mult, esuezi.
Riscul de a avea un accident din cauza neatentiei creste cu 25 de procente atunci cand in masina se afla copii
7. Rutina traseului ne omoara! Acelasi drum, dus-intors zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi te duce in eroare si iti da falsa impresie ca stii drumul pederost. Asfel nu mai esti atent la drum, vei fi mai relaxat si nu vei functiona la capacitate maxima. Reflexele iti scad, totul se face instictiv de la semnalizare la ocolirea gropilor. Cel mai periculos este cand, pe acel drum cu care te-ai obisnuit apare un semafor nou, prioritate, sens unic sau chiar o groapa noua.